Recept na najlepšie mäkké medovníky

recept na mäkké medovníky

Aj vy patríte k tým kuchtíkom, ktorí márne hľadajú najlepší recept na mäkké medovníky? Poradíme ako upiecť mäkké v strede, chrumkavé na okrajoch, dokonale korenené, melasou a medom osladené perníky. Vždy, keď si spomenieme na Vianočné koláčiky, ako prvé nám napadnú medovníčky. Ich korenie, melasovú chuť, krehkosť a hlavne jednoduchý recept si zamilujete aj vy. Celý písomný recept nájdete nižšie, ale najskôr sa pozrieme na niekoľko kľúčových ingrediencií.

Vianočné medovníky recept

Hlavné ingrediencie medovníkov

Všetky recepty na medovníky začínajú rovnako a ten náš. Do tradičnéhoreceptu pridávame trochu viac melasy a zvyšujem množstvo korenia (škorica, zázvor, klinčeky a nové korenie). Kvôli pridanému lepkavému sladidlu (melase) pridávam trochu viac múky, aby sa všetko nasiaklo. Podobne ako pri výrobe koláčikov, aj tu trochu múky navyše pomôže koláčikom udržať si svoj tvar.

  1. Melasa + korenie pre chuť
  2. Vajce, aby mali medovníky štruktúru a bohatosť
  3. Med

Ako pripraviť medovníky

Prejdeme si recept na medovníky, aby ste sa pri začatí pečenia cítili sebaisto.

Vychlaďte cesto: Cesto je lepkavé, akonáhle ho celé vyšľaháte v mise, a preto ho bezpodmienečne MUSÍTE chladiť aspoň 3 hodiny. Dajte si v kuchyni dostatok času alebo si pripravte cesto na sušienky a nechajte ho vychladnúť cez noc. Chcete, aby bolo cesto na sušienky pevné, aby sušienky držali tvar, a chcete, aby bolo cesto na sušienky zvládnuteľné, aby sa s ním dalo pracovať. Ani jedno nebudete mať, ak nebudete mať vychladené cesto na sušienky!

Zabalenie cesta: Najjednoduchšie je zabaliť cesto do plastovej fólie pred chladením. Naberte 1/2 pripraveného cesta na sušienky, položte ho na dlhú fóliu, zabaľte ho a sploštite do tvaru kotúča. Postup zopakujte s druhou 1/2 cesta. Potom ho dajte vychladiť. Vidíte tú fotografiu vyššie? To je to, čo robíte, ale budete mať 2 disky. Prečo to robíte? Vychladnuté cesto na sušienky sa ľahšie vyvaľuje, keď má tvar kotúča. Okrem toho sa cesto na sušienky rýchlejšie ochladí, keď má menší objem. A pri vaľkaní/tvarovaní sa jednoducho ľahšie pracuje s menšími porciami!

Vyvaľkajte ho: Po vychladnutí rozvaľkajte vychladnuté cesto na hrúbku asi 1,5 cm. Nebojte sa vysypať si ruky, valček, pracovnú plochu a všetko na svete múkou. Tým chcem povedať, že cesto na sušienky sa môže počas práce lepiť. Preto sa nebojte pridať na pracovnú plochu viac múky. Škvrny od múky na povrchu vášho tvarovaného cesta na sušienky sa upečú.

Vykrojené sušienky poukladajte na vyložený plech asi 1 cm od seba. Sušienky sa nebudú veľmi rozťahovať, ale chcete sa uistiť, že majú dostatok priestoru na dýchanie. Sú to predsa medovníčky.

Ako zdobiť medovníky

Po upečení a vychladnutí je čas na zdobenie perníkov. Hovoríme o úsmevoch, očiach, motýlikoch, gombíkoch, lienkach, o čomkoľvek, po čom vaše srdce milovníka medovníčkov túži. V tomto momente je naozaj zábavné mať v kuchyni so sebou kamaráta alebo malého pekára. Môžete použiť jednoduchú polevu na sušienky alebo môj tradičný recept na kráľovskú polevu, podľa toho, čo máte radšej. Polevu môžete zafarbiť aj niekoľkými kvapkami potravinárskeho farbiva, aby ste ju ozvláštnili.

Je ťažké nemilovať tento jednoduchý a dokonalý recept na chutné medovníky.

  • Cesto sa ľahko spája.
  • Chuť je na mieste – veľa melasy, zázvoru, škorice, korenia a klinčekov.
  • Okraje sú mierne chrumkavé
  • Stredy sú mäkké a žuvateľné
  • Tak ľahko sa zdobia.
recept na najlepšie medovníky

Jednoduchý recept na mäkké medovníky

Toto je náš najobľúbenejší recept na medovníky. Mäkké v strede, chrumkavé na okrajoch a dokonale okorenené. Veľmi nám chutia tieto medovníky, keďže sa pri pečení pridáva plná polievková lyžica mletého zázvoru a mletej škorice. Dbajte na to, aby ste kotúče cesta na sušienky chladili minimálne 3 hodiny.

Čas prípravy: 4 hodiny

Čas pečenia: 10 minút

Ingrediencie

  • 100 g masla, zmäknutého na izbovú teplotu
  • 150 g med
  • 2/3 šálky (160 ml) nesírnej melasy
  • 1 veľké vajce, izbovej teploty
  • 1 čajová lyžička čistého vanilkového extraktu
  • 500 g hladká múka
  • 1 čajová lyžička sódy bikarbóny
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 1 polievková lyžica mletého zázvoru (áno, celá polievková lyžica!)
  • 1 čajová lyžička mletej škorice
  • 1 čajová lyžička mletého perníkoého korenia
  • Voliteľné: jednoduchá poleva na sušienky alebo kráľovská poleva

Postup

  1. Vo veľkej miske ručným alebo stojanovým mixérom s nástavcom s lopatkami šľahajte maslo 1 minútu na strednej rýchlosti, kým nebude úplne hladké a krémové. Pridajte med  a melasu a šľahajte pri stredne vysokých otáčkach, kým sa nespojia a nezískajú krémový vzhľad. Podľa potreby oškrabte steny a dno misy. Potom pridajte vajce a vanilku a šľahajte pri vysokej rýchlosti celé 2 minúty. Podľa potreby oškrabte boky a dno misy. Maslo sa môže oddeliť; to nevadí.
  2. V samostatnej miske vyšľahajte múku, sódu bikarbónu, soľ, zázvor, škoricu, nové korenie a klinčeky, kým sa nespoja. Na nízkych otáčkach pomaly vmiešavajte do mokrých prísad, kým sa nespoja. Cesto na sušienky bude pomerne husté a mierne lepkavé. Cesto rozdeľte na polovicu a každú položte na veľký kus plastovej fólie.
  3. Každú z nich pevne zabaľte a poklepte, aby ste vytvorili tvar disku. Disky nechajte chladiť aspoň 3 hodiny a maximálne 3 dni. Chladenie je pre toto cesto povinné, napríklad cez noc.Predhrejte rúru na 180 °C. Vyložte 2-3 veľké plechy na pečenie pergamenovým papierom alebo silikónovými podložkami na pečenie. (Na sušienky sa vždy odporúča.) Odložte bokom.
  4. Vyberte 1 kotúč vychladeného cesta na sušienky z chladničky. Pracovnú plochu, ako aj ruky a valček bohato vysypte múkou. Rozvaľkajte ho na hrúbku 0,5 cm. Tipy na valcovanie – cesto môže pri valcovaní popraskať a drobiť sa. Pomôže vám, ak ho budete pri vaľkaní dvíhať a otáčať. Okrem toho môžete použiť prsty, aby ste pomohli spojiť praskajúce okraje.
  5. Prvých niekoľko valčekov je vždy najťažších, pretože cesto je veľmi tuhé, ale opätovné valcovanie zvyškov je oveľa jednoduchšie. Krájajte na tvary. Tvary položte na pripravené plechy na pečenie vo vzdialenosti 1 cm od seba. Zvyšky cesta znovu valcujte, kým nie je všetko cesto vytvarované. Opakujte so zvyšnými plátmi cesta.
  6. Medovníkové ušienky pečte približne 9 až 10 minút. Ak nemáte teplovzdušnú rúru, tak potom nezabudnite počas pečenia raz otočiť plech. Majte na pamäti, že čím dlhšie sa sušienky pečú, tým budú tvrdšie a chrumkavejšie. Pre mäkké perníčky postupujte podľa nášho návrhu času pečenia.
  7. Sušienky nechajte 5 minút vychladnúť na plechu. Preneste na chladiacu mriežku, aby úplne vychladli. Po úplnom vychladnutí ich podľa potreby ozdobte. Sušienky vydržia čerstvé pri izbovej teplote až 1 týždeň.
4.8/5 - (5 votes)
Tento článok bol uverejnený v kategórii Domácnosť. Pridaj odkaz do záložiek.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *