Aký gril na drevené uhlie vybrať na záhradu?

Kto by nemal rád „grilovačku“, však? Posedenie s rodinou, či kamarátmi a k tomu šťavnatý steak, chutné marinované mäso, grilovaná zelenina a tá vôňa.. Poďme sa spolu pozrieť na to, čo všetko je potrebné, aby ste to zvládli s kľudom a ako pravý šéfkuchár.

najlepšie grily na drevené uhlie

Teplé počasie je konečne tu a rovnako ako my, aj vy ste pravdepodobne pripravení pochutnať si na grilovaných špecialitách. Ak však hľadáte nové vybavenie, môže byť ťažké presne vedieť, ako vybrať najlepší záhradný gril.

Aký gril vybrať na záhradu?

Plyn alebo drevené uhlie? Neexistuje správna alebo nesprávna odpoveď. Aj keď veľa nadšencov grilovania má vyhranené názory a povedia vám, že jeden je určite lepší ako druhý.

Aký gril vybrať na záhradu

Grily na drevené uhlie sú cenovo lacnejšie, ľahko prenosné a dodajú jedlu tú správnu údenú arómu, proste skutočná klasika. Na výber máte viacero možností, cez úplne malé a jednoduché, kruhové, až po prepracovanejšie s reguláciou privádzaného vzduchu, odkladacou plochou, či vnútorným teplomerom.

Ako vybrať plynový gril

Plynový gril je ideálny pre veľké priestory, keďže potrebuje veľa miesta kvôli svojim robustnejším rozmerom. Vybavený je niekoľkými horákmi. Zahreje sa veľmi rýchlo (už do 10 minút), čiže s grilovaním môžete začať takmer ihneď ako dostane chuť na niečo chutné.

Jeho ďalším benefitom je jeho teplota. Dokáže sa nahriať až na 430 stupňov Celzia. Dokážete na ňom pripraviť aj chutné hamburgery, gril nedymí, pretože horáky sú chránené pred kvapkajúcou šťavou či tukom.

Výhody plynového grilu – vysoká teplota, bez dymu

Nevýhody plynových grilov – veľkosť, bez špecifickej arómy z uhlíkov

Najlepšie grily na drevené uhlie

Oproti plynovému grilu produkujú tieto typy grilov naozaj veľa dymu či môžu. Pri manipulácii s grilom na drevené uhlie používajte grilovacie kliešte. Dym nie je len nevýhodou, dodáva totiž jedlu nezameniteľnú arómu, ktorú zbožňuje nie jeden milovník grilovačiek.

najlepšie grily na drevené uhlie

Aj grily na drevené uhlie sa dokážu rozpáliť na vysokú teplotu, preto ľaho pripravíte aj hrubšie steaky, bravčovú krkovičku či iné väčšie kusy mäsa. Zároveň bude mať vaše jedlo veľmi obľúbenú a chutnú kôrku.

Výhody grilu na drevené uhlie – intenzívna chuť a kôrka

Nevýhody grilov na drevené uhlie – potreba zvýšenej pozornosti na bezpečnosť a niekedy silný dym

Ak už ste si vybrali ten najlepší gril podľa vašich potrieb, nezabudnite sa potom o neho patrične starať. Určite si zaobstarajte drôtenú kefu na čistenie. Pravidelná údržba grilu a čistenie mriežky predĺži jeho životnosť a odvďačí sa vám zdravou prípravou jedla.

Aby ste na nič nezabudli, pozrite si celú ponuku príslušenstva ku grilom:

  • grilovacie ihly,
  • sadu grilovacieho náradia,
  • grilovací plech,
  • BBQ rukavice,
  • kominárik,
  • grilovací rošt na ryby.

eTip pre veľmi náročných: Luxusný gril na uhlie Klarstein Kingsize Kamado

  • Oválny keramický gril ideálny na priame i nepriame grilovanie.
  • Bohaté príslušenstvo – kameň na pizzu, deflektorový kameň, dve plošiny z nerezovej ocele, Rib Rack na deväť rebierok, či kutáč.
  • 2cm hrubá keramická stena na udržiavanie vnútornej teploty.

Drevené uhlie alebo brikety?

ako vybrať záhradný gril

Vo svete grilovania na drevenom uhlí neexistuje žiadna zásadnejšia a silne diskutovaná téma ako drevené uhlie versus brikety. Naozaj neexistuje jasná odpoveď, ale je potrebné vedieť dôležité veci, ktoré vám pomôžu pri výbere.

Drevené uhlie

+ Horí rýchlejšie ako brikety

+ Vhodné na priame grilovanie

+ Rýchlo dosahuje vysoké teploty

Teplota klesá rýchlejšie ako u brikiet

Vypaľuje sa rýchlejšie

– Z dreveného uhlia je viac popola

eTip: zlatá stredná cesta, naša voľba. Gril G21 BBQ Big na drevené uhlie s dymovodom.

najlepší gril na drevené uhlie
  • Vyrobený z oceľového plechu.
  • Výborný pomer cena / kvalita.
  • Regulácia vzduchu.
  • Vstavaný praktický teplomer pre kontrolu a zaistenie ideálnej teploty.
  • Odkladacia mriežka na grilovacie náčinie alebo drevené uhlie.

Brikety

+ Dlhšie udržujú konštantnú teplotu

+ Vhodné na grilovanie veľkých kusov mäsa

+ Ideálne na nepriame grilovanie

Zahrievanie trvá dlhšie

Dosahujú menej vysoké teploty

Lacné varianty môžu obsahovať chemikálie

eTip: odporúčame kvalitné Brikety Weber.

najlepšie brikety na grilovanie
  • Vydávajú čistý žiar, ktorý je dokonca vhodný aj pre pečenie dezertov v grile bez nepríjemného zápachu.
  • Vyrobené v Európe z top odpadového dreva, certifikácia je samozrejmosťou.
  • Doba horenia až 3 hodiny.

eTip: Ak radi grilujete prasiatka, tak gril Sauenland Pro je pre vás jednoznačnou voľbou

gril na prasiatko
  • Všestranný, dá sa použiť nielen na mladé prasiatko, ale aj na bežné BBQ.
  • Vyrobený z ušľachtilej ocele.
  • Výkonný motor pre rôzne druhy mäsa.
  • Konštantná rotácia špízu poháňaného motorom zabezpečí rovnomerný proces pečenia a dokonale chutné mäso.

Ako vybrať elektrický gril

Elektrické grily sú menšie. Výhodou je to, že nezaberú veľa miesta. Na druhej strane nie je možné na nich pripravovať veľké množstvo jedla. Veľkou devízou elektrických grilov je možnosť nastavenie presnej teploty, čo vám dáva veľkú variabilitu pri príprave špecifických druhov pokrmov. Ba čo viac, konštantne udržujú rovnakú teplotu.

Nevyýhodou je, že nedokážete vytvoriť na mäse kôrku, na ktorú je potrebná intenzívna žiara a vysoká teplota. Elektrický gril je ale dobrý pre tenšie kusy mäsa, syrov alebo zeleniny.

Výhody elektrického grilu – kompaktná veľkosť a možnosť nastavenia presnej teploty

Nevýhody elektrických grilov – nutný prístup k zdroju elektrickej energie a nízka maximálna teplota

Ako grilovať mäso

Vyberte mäso z chladničky a nechajte ho stáť pri izbovej teplote po dobu 20-30 minút. Kľúčom k dokonalému steaku je varenie pri vysokej teplote na krátku dobu. Grilujte, až keď je gril dokonale rozpálený. Akonáhle je mäso mimo grilu, pred krájaním počkajte  zopár minút. To zaručí, aby sa šťava v mäse rovnomerne rozložila.

Sladký recept na gril

Ingrediencie: broskyne, mascarpone, olivový olej, med, kešu oriešky, štipka soli.

Postup: rozrežte niekoľko broskýň na polovicu, potrite olivovým olejom a posypte štipkou soli. Grilujte ich kým chytia peknú farbu od grilu a kým nezačnú mäknúť. Ozdobte ich lyžicou mascarpone, kvapkou medu a posypte kešu orieškami. Vaši hostia odídu s pocitom tepla a sladkosti.

Ako si vybrať gril – tipy

Odporúčame gril s príklopom, ktorý vytvorí prostredie ako v trúbe, jedlo je vystavené neustálemu teplu.

Komínový štartér pomôže rýchlo a hlavne jednoducho rozpáliť uhlie.

komín na grilovanie

Základom je vysoká teplota a rozdelenie grilovania na dve zóny. Rozpáľte jedlo uprostred, kde je teplo najvyššie, potom ho presuňte k vonkajším okrajom grilu, aby sa dokonale pieklo bez spálenia. Na plynovom grile nechajte jeden horák na vysokom stupni, druhý na strednom.

ako vybrať záhradný gril

➡ Príprava chutnej marinády s domácimi bylinkami.

➡ Kvalitné suroviny, čerstvé mäso, dostatok zeleniny, ..

..a všetko s mierou, dobrú chuť.

grilovanie recepty

Už sa Vám zbiehajú slinky? Tak hor sa grilovať!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *