Druhy káv vo svete, ktorý typ si vybrať, rozdiel medzi Arabikou a Robustou

Káva už nie je len obyčajný nápoj, ktorý si niekde narýchlo vypijeme. Dnes je káva samostatným kultúrnym fenoménom a skutočný milovník kávy vie, aká dôležitá je chuť vysoko kvalitnej kávy. Ak poznáte špecifické vlastnosti kávy, pravdepodobne viete, že aróma, sila, chuť a dochuť nezávisia len od procesu prípravy, ale aj od druhu kávových zŕn.

ako si vybrať najlepšiu kávu?

Okrem toho sú pre samotnú chuť veľmi dôležité aj podmienky pestovania a spracovania kávy.

Existuje veľa druhov kávových zŕn, ale tie najhlavnejšie sú:

➡ Arabica

➡ Robusta

➡ Liberica

Aké sú ich špecifiká a čím sa navzájom líšia? Pozrieme sa na každý druh kávy samostatne, na ich vlastnosti a najdôležitejšie znaky.

Arabica – najobľúbenejší druh kávy na svete

Arabica sú prvé zrnká používané v kávovom priemysle a dodnes sú najobľúbenejšie. Vysokokvalitná káva bude mať sladkohorkú chuť kombinovanú s nádychom čokolády, orieškov a karamelu. Ovocie a bobule dodávajú celej palete jemnú kyslosť a horkosť. Chuť závisí aj od praženia, miesta pôvodu a dokonca aj od pôdy, kde sa kávové zrná pestovali.

Kávové zrná Arabica sú najlepšie, keď sa pestujú v tropickom podnebí blízko rovníka. Najkvalitnejšie kávové zrná k nám prichádzajú z krajín Južnej Ameriky a Afriky.

eTip (špeciálna chuť): Guatemala „SOPEČNÁ“ Zlaté zrnkostredná kyslosť, náznak divokých červených bobúľ, zrelých marhúľ a čerešní. Dochuť má vôňu kakaa, karamelu a sušených jabĺk.

káva Arabica

Robusta, Liberica a kávové zmesi

Robusta je významná pre svoju silnejšiu a mierne horkastú chuť s dochuťou zrna a arašidov. Tento druh kávy má v porovnaní s kávovými zrnami Arabica podstatne vyššie množstvo kofeínu. Kávové zmesi, ktoré obsahujú zrná Robusta, fungujú naozaj dobre v kávových nápojoch s mliekom.

Horká a silnejšia chuť hovorí veľa o spôsobe pestovania kávových zŕn. Sú odolnejšie voči škodcom. Môžu rásť v nižšej nadmorskej výške. Sú zároveň menej citlivé na poveternostné podmienky. Práve preto môžu rásť v Afrike a Indonézii, veľká časť rastie vo Vietname.

Najvzácnejším typom z týchto troch je Liberica. Ide o západoafrickú odrodu. Táto káva nemá mimoriadne bohatú chuť, preto sa zvyčajne používa pri výrobe instantnej kávy alebo v kozmetickom priemysle. Tento typ kávových zŕn drží iba 1% celkového trhu so zrnkami kávy na svete.

Kávové zrná pri pražení menia svoju farbu a chuť. V záujme zachovania stabilnej chuti, výrobcovia kombinujú rôzne druhy kávových zŕn Arabica alebo dopĺňajú zmesi s Robustou. Aj keď v kávových zmesiach zrná vyzerajú podobne, Arabicu je možné ľahko odlíšiť od Robusty. Kávové zrná Robusty sú oválnejšie a o niečo menšie ako typ Arabica.

Veľa sme hovorili o rôznych druhoch kávových zŕn a ich pôvode z nejakého dôvodu. Je to totiž jedno z hlavných kritérií pri výbere najvhodnejšej kávy pre vás, pretože každému môže káva chutiť a voňať inak.

eTip (u nás veľmi obľúbená, 70% Arabica, 30% Robusta): Zrnková káva ŠTRBSKÉ PRESSO Unique Blue. Naozaj výborná chuť a kvalita namiešaná brazílskou, „pranou“ stredoamerickou a etiópskou arabikou. Táto zmes je obohatená o najkvalitnejšiu robustu z Indie a Vietnamu.

káva Štrbské Presso

Rady a tipy, ktoré si treba pamätať pri hľadaní svojej obľúbenej príchute:

➡ Rôzni výrobcovia = rôzna chuť kávy

Už ste sa oboznámili so základnými druhmi kávových zŕn a ich špecifickými vlastnosťami. Ostáva vám vybrať si príchute, ktoré by mali vo vašej šálky kávy dominovať: jemnosť, ovocné príchute alebo možno väčšia horkosť? Poprípade by ste uprednostnili ich kombináciu?

Ak je to tak, je čas vykročiť do degustačnej fázy. Pozrieme sa na niektoré kvalitnejšie značky kávových zŕn a ich príchute, ktoré by ste chceli najviac cítiť vo svojej šálke. Pokúsime sa zúžiť vaše rozhodnutie, aby bolo čo najjednoduchšie.

kávové zrnká

➡ Úroveň praženia kávy = od svetlého po tmavé praženie

Rôzne úrovne praženia majú vplyv na rôzne vlastnosti kávových zŕn.

Svetlé (najslabšie) praženie – sa zvyčajne používa na vysoko kvalitné zrnká kávy Arabica, pretože vykazuje najviac charakteristické vlastnosti a neskrýva jedinečné príchute.

Stredné praženie – je jedným z najobľúbenejších medzi kávovými zmesami. Zaisťuje rovnováhu medzi všetkými rôznymi druhmi kávových zŕn vo vnútri zmesi a dodáva pevnú hnedú farbu a trochu prírodného olejového lesku. U stredne pražených bôbov sa môžu rozvinúť príchute pečeného karamelu alebo horkej čokolády.

eTip (100% Arabica zo Strednej Ameriky): stredne pražená káva s nezvyčajne sladkou chuťou s bohatou a intenzívnou arómou Lavazza Qualitá ORO.

káva Lavazza Qualitá ORO

Tmavé (najsilnejšie) praženie – silne pražené kávové zrná vedú intenzívnu a silnú konkurenciu vo svete kávy. Tieto kávové zrná často obsahujú výraz „espresso“ a zvyčajne majú v zmesi aj zrná Robusta, ktoré majú väčšiu chuť a vyššiu hladinu kofeínu.

eTip (80% Arabica, výber najlepších stredoamerický káv): New York EXTRA s garantovaným 15% podielom najdrahšej a najcennejšej odrody na svete, kávy Jamaica Blue Montain. Káva New York získala ocenenie najlepšej kávy sveta magazínom Gourmet v roku 2002.

silnejšie pražená káva

➡ Čerstvosť kávy

Ak si chcete vychutnať čo najčerstvejšiu kávu, vždy dávajte pozor na dátum praženia. Nie každý výrobca je ale odhodlaný označiť dátum praženia alebo dátumu validácie, preto si premyslite, či si tieto zrnká zaslúžia vašu pozornosť.

Malý otvor na obale umožňuje, aby sa oxid uhličitý dostal von z vákuového balenia a tým pádom blokoval vstup kyslíka. Táto technika umožňuje udržať kávové zrná najčerstvejšie čo najdlhšie.

čerstvá káva

➡ Celé zrná alebo mletá káva?

Aby ste si mohli každý deň vychutnávať čerstvú kávu, najskôr sa oboznámte s daným výrobcom, jeho sortimentom kávy a výnimočnými vlastnosťami pre každý druh kávy, ktorý ponúka.

Lahodná a kvalitná káva nemusí byť vždy tá najdrahšia. Všetko závisí od vašej individuálnej chuti a preferencie.

eTip (káva so sladkou príchuťou): Apecafé Papua New Guinea Goroka PSC AX. Káva s nízkou aciditou a zemitejšou chuťou s tónmi čokolády a pikantného korenia či zázvoru.

Apecafé Papua New Guinea Goroka PSC AX

Chuť samozrejme závisí aj od procesu prípravy. Takže ďalší dôležitý krok – vhodný spôsob prípravy kávy presne tak, ako vám chutí. Napríklad tí, ktorí uprodnostňujú svoju kávu pripravovanú rýchlo a vysoko kvalitne, mali by si vybrať plne automatický kávovar.

Ten, kto si potrpí na rituály prípravy kávy, pre neho je vhodný poloautomatický (pákový) kávovar. V našom inom článku ako si vybrať najlepší kávovar sme vám predstavili všetky typy kávovarov, ich špecifiká, nové funkcie, výhody a nevýhody.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *