Kde je najviac vitamínu C, v ktorej zelenine a v akom ovocí?

Vitamín C je jednou z najdôležitejších živín v našom tele. Nielenže sa podieľa na výstavbe spojivového tkaniva, ale ako vychytávač voľných radikálov chráni aj naše bunky. Vitamín C je známy tým, že posilňuje imunitný systém, a preto sa mnohí ľudia snažia získať odporúčanú dennú dávku vitamínu C, najmä počas zimy. Ovocie je často zdrojom tohto vitamínu, ale vedeli ste, že existuje aj veľa bylín a zeleniny bohatých na vitamín C? Niektoré druhy zeleniny ho majú dokonca viac ako pomaranče a citróny, ktoré s obsahom len 50 mg a 53 mg na 100 g ovocia neobsahujú toľko vitamínu, ako by ste si mohli myslieť. Vaše telo potrebuje vitamín C.

kde je najviac vitamínu C

Tip: Keďže vitamín C je citlivý na teplo, zelenina s vysokým obsahom vitamínu C by sa mala v ideálnom prípade konzumovať surová. Prípadne, aby ste zachovali čo najvyšší obsah vitamínu C, môžete zeleninu aj opatrne blanšírovať.

Výživové doplnky Vitamín C

Zelenina s najvyšším obsahom vitamínu C

Preto sú bylinky a zelenina s vysokým obsahom vitamínu C takou dôležitou súčasťou zdravej stravy. Nižšie nájdete informácie o tom, ktorá zelenina má najviac vitamínu C.

1. Žihľava

Žihľava, ktorú sme predtým považovali len za nevítaného hosťa v našej záhrade, je v skutočnosti neuveriteľne užitočná liečivá a kulinárska rastlina. Je klasifikovaná ako bylina, ale používa sa skôr ako zelenina. Nielenže dobre chutí, ale obsahuje až 333 mg vitamínu C na 100 g – viac ako šesťkrát viac ako v pomarančoch alebo citrónoch. Okrem toho, že žihľava je široko dostupná s najväčším obsahom vitamínu C, obsahuje aj veľké množstvo horčíka, vápnika a vitamínu A.

2. Petržlenová vňať

Petržlen má všetko: Hoci je pestovanie petržlenu pomerne jednoduché, táto chutná bylinka prinesie do vašej kuchyne niečo špeciálne. A keďže obsah vitamínu C v petržlenovej vňati je približne 160 mg na 100 g, mala by byť základom každej kuchynskej záhrady!

3. Divoký cesnak

Divoký cesnak je ďalšou zeleninou bohatou na vitamín C. S obsahom až neuveriteľných 150 mg vitamínu C na 100 g predstavuje zdravý úder. Ak divý cesnak nepestujete vo vlastnej záhrade, môžete si ho na jar nazbierať aj v niektorých lesoch. Buďte však opatrní, pretože divý cesnak si môžete pomýliť s jedovatou konvalinkou a jedovatým šafranom lúčnym.

4. Paprika

paprika obsah vitamínu C

Ďalšou zeleninou, ktorá je známa vysokým obsahom vitamínu C, je paprika. S obsahom vitamínu C 140 mg na 100 g si paprika vydobyla svoje miesto medzi zeleninou bohatou na vitamín C. Obsah vitamínu C v paprike však závisí od jej zrelosti: úplne zrelá červená paprika má oveľa vyšší obsah vitamínu C ako zelená paprika.

5. Chren

Myšlienka, že pikantné potraviny sú zdravé, platí aj v prípade chrenu. 100 g chrenu obsahuje až 114 mg vitamínu C. Okrem toho, že je plný vitamínu C, chren obsahuje aj horčicové oleje, ktoré majú antimikrobiálny účinok a podporujú organizmus pri miernych infekciách. To všetko ho robí obzvlášť prospešným v chladnejších mesiacoch.

6. Ružičkový kel

Kapusta je známa tým, že je veľmi bohatá na vitamín C a ani ružičkový kel nie je iný. V skutočnosti má ružičkový kel 110 mg na 100 g ešte viac! Ružičkový kel obsahuje aj kyselinu listovú, ktorá je dôležitá pre tvorbu krvi a rast buniek, a ďalšie živiny, ktoré posilňujú imunitný systém.

eTip: Kvalita a chuť zeleniny, ako aj obsah vitamínov, minerálnych látok a ďalších prospešných látok v nej sú do veľkej miery závislé od obsahu živín v rastline. Ak si teda pestujete vlastnú zeleninu, dbajte na to, aby ste rastlinám dodali správne živiny používaním kvalitných hnojív.

7. Kapusta

Kel je klasická zimná zelenina. Nie je to však len jej neskorý čas zberu a výdatná chuť, vďaka ktorým je kapusta skvelá na konzumáciu v zime kapusta je veľmi bohatá na vitamín C, čo z nej robí zdravý zelený doplnok vášho zimného jedálnička. Okrem 110 mg vitamínu C na 100 g má kapusta aj vysoký obsah bielkovín a je dobrým zdrojom draslíka, horčíka a železa.

8. Brokolica

Napriek tomu, že brokolica nie je obľúbenou zeleninou každého dieťaťa, všetci vieme, že je pre vás veľmi dobrá. Okrem toho, že je mimoriadne bohatá na karotén, vitamín B, draslík, vápnik a fosfor, brokolica obsahuje približne 95 mg vitamínu C na 100 g zeleniny, ak sa konzumuje surová.

9. Fenikel

Fenikel je nielen chutná zelenina, ale aj liečivá rastlina. Éterické oleje, ktoré sa nachádzajú vo fenikli, sú obzvlášť prospešné pri liečbe gastrointestinálnych problémov. Okrem toho je táto cibuľovitá zelenina taká bohatá na vitamín C, obsahuje 93 mg vitamínu C na 100 g, že je skutočnou zdravou potravinou.

10. Karfiol

Karfiol je nielen chutný, ale aj mimoriadne zdravý. Obsahuje približne 69 mg vitamínu C na 100 g a je skvelý na podporu imunitného systému. Je tiež dôležitým zdrojom vitamínu B, kyseliny listovej a mnohých minerálnych látok.

11. Kaleráb

Kaleráb je skvelá a zdravá desiata, ak sa konzumuje surový. Táto chutná kapustovitá zelenina obsahuje približne 62 mg vitamínu C na 100 g. Je tiež dobrým zdrojom draslíka, vápnika a horčíka.

12. Rukola

čo obsahuje najviac vitamínu C

Rukola má tiež 62 mg vitamínu C na 100 g. Najmä keď sa konzumuje surová, je táto korenistá rastlina ideálnym zdrojom vitamínu C. Rukola má tiež vysoký obsah horčičného oleja, ktorý jej dodáva nielen mierne pikantnú chuť, ale tiež podporuje imunitný systém pri drobných infekciách. Vďaka tomu je rukola cennou ingredienciou v kuchyni najmä v zime.

13. Červená kapusta

Červená kapusta dodáva kuchyni farebný šmrnc. Zároveň je to veľmi výživná zelenina bohatá na vitamín C, ktorého obsahuje približne 57 mg na 100 g. Okrem toho je výborným zdrojom vitamínu E a antokyánov, ktoré v tele pôsobia ako antioxidanty.

14. Špenát

Existuje rozšírená mylná predstava, že špenát má mimoriadne vysoký obsah železa. Žiaľ, ide len o mýtus – v skutočnosti má špenát v porovnaní s inou zeleninou bohatou na železo celkom normálny obsah železa. Je však bohatý na vitamín C – v 100 g jeho zelených listov sa skrýva necelých 50 mg vitamínu C. Špenát nám teda nemusí nevyhnutne pomôcť získať svaly ako Pepek, ale určite pomáha posilniť náš imunitný systém.

15. Kapusta savojská

Nakoniec, s približne 50 mg vitamínu C na 100 g, tu máme kapustu hlávkovú. Táto chutná zelenina je tiež plná bielkovín – približne dvakrát viac ako červená kapusta. Je tiež skvelým zdrojom železa a fosforu.

eTip: Vitamín C na pleť? Určite odporúčame, napríklad rozjasňujúci pleťový krém Vitamin Diet Esthetic. Je komplexom vysoko účinných látok, ktoré rozjasňujú, vyrovnávajú tón pleti a redukujú pigmentové škvrny. Aktívne látky chránia pokožku pred účinkami voľných radikálov, obnovujú bunky a stimulujú tvorbu kolagénu. Pleť je hydratovaná, dokonale vyživená a rozjasnená. Krém je vhodný pre všetky typy pleti, najmä ale pre mdlú a unavenú pleť.

vitamín C na pleť

Samozrejme, nielen zelenina je dobrým zdrojom vitamínu C. Objavte množstvo ovocia bohatého na vitamín C.

ovocie obsah vitamínu C

Ovocie s najvyšším obsahom vitamínu C

Mnohí ľudia prisahajú na vitamín C, ktorý posilňuje ich imunitný systém a pomáha im prežiť zimu. Ktoré ovocie má však najviac vitamínu C? Vybrali sme pre vás 15 druhov ovocia s veľkým obsahom vitamínu C, ktoré môžete zaradiť do svojho jedálnička.

Výživové doplnky Vitamín C

1. Kakadu slivka

S obsahom vitamínu C 2 300 až 3 150 mg na 100 g dužiny je Kakadu slivka (alebo tiež kozia slivka) s veľkou pravdepodobnosťou ovocím s najvyšším obsahom vitamínu C. Zelené, oválne plody Kakadu slivky nie sú, žiaľ, mimo Austrálie veľmi známe, takže sa v Európe vyskytujú len zriedka. Záujem o túto jedinečnú slivku však rastie. Jej chuť pripomína marhule a slivky, čo je ďalším faktorom rastúcej popularity tejto rastliny.

2. Camu camu

Toto ovocie sa považuje za novú “superpotravinu” z amazonského dažďového pralesa. Camu camu je pre väčšinu ľudí neznáme, ale v poslednom čase sa jeho popularita začala zvyšovať. O tomto exotickom ovocí sa hovorí, že podporuje nielen imunitný systém, ale má pozitívny vplyv aj na tráviaci trakt. Má takmer 1 800 mg vitamínu C a množstvo ďalších prospešných rastlinných látok.

eTip: Camu Camu Naturalis je 100% prírodný produkt , ktorý neobsahuje žiadne pridané látky. Camu Camu je z výživového hľadiska značne bohaté tropické ovocie, jeho šupka obsahuje významné množstvo betakaroténu.

camu camu

3. Acerola

Zoznam ovocia bohatého na vitamín C by nebol úplný bez aceroly. Má necelých 1 700 mg na 100 g. Zdravé ovocie obsahuje aj provitamín A a rôzne vitamíny skupiny B. Bohužiaľ, toto červené exotické ovocie sa v Európe len zriedkavo vyskytuje ako čerstvé ovocie. Väčšinou sa dodáva vo forme džúsu alebo sušeného ovocia. Aj keď sa tým znižuje obsah vitamínu C, acerola je stále vitamínovou bombou, a to aj v suchej alebo tekutej forme.

eTip: BIO Aperino Čierne ríbezle Acerola – Bylinný aperitív bez alkoholu. Špeciálne zloženie z čiernych ríbezlí, čerešne acerola bohaté na vitamín C a vybrané byliny. Ovocná suchá chuť s jemnou horkou notou. Možno použiť ako digestívum aj ako aperitív.

acerola

4. Šípky

Ruže sú základom mnohých záhrad. Na jeseň mnohé druhy divokých ruží produkujú šípky, ktoré sa však používajú len zriedka. A aká je to škoda! Takmer žiadna iná rastlina pôvodom z Európy nemá toľko vitamínu C. V závislosti od odrody sa len v 100 g šípok nachádza až 500 mg látky podporujúcej imunitný systém. Navyše existuje celý rad spôsobov, ako tieto lahodné lesné plody konzumovať. Ovocnú chuť si môžete vychutnať v surovom stave alebo si z nich uvariť čaj či džem.

Sušené exotické plody

5. Rakytník

Rakytník rešetliakový alebo rakytník rešetliakový sa dráždivo nazýva “citrón severu”, pretože má pomerne kyslú chuť. Z hľadiska obsahu vitamínu C však rakytník ďaleko prekonáva citrón. Malé plody obsahujú 450 mg na 100 g, čo je takmer desaťnásobok vitamínu C v porovnaní s citrónom. Rakytník plodí od decembra až do jari, takže je ideálnou zimnou zásobou vitamínu C.

6. Guava

guava vitamín C

Guava obyčajná sa v Európe konzumuje čerstvá len zriedkavo – bohužiaľ. Má krásnu žiarivo ružovú a oranžovú farbu s príjemnou sladkokyslou chuťou. A čo viac, jej obsah vitamínu C je 273 mg na 100 g, čo z guavy robí vynikajúci zdroj živín a s necelými 34 kcal skvelé nízkokalorické občerstvenie.

7. Čierne ríbezle

Žiadne iné ovocie pochádzajúce z Európy nemá toľko vitamínu C ako čierne ríbezle: s obsahom necelých 180 mg na 100 g majú tieto malé bobule dokonca takmer päťkrát viac vitamínu C ako ich príbuzné červené ríbezle. V Európe je sezóna čiernych ríbezlí bohužiaľ len od júna do augusta. Dá sa však ľahko spracovať na džem alebo šťavu, a tak uchovať na zimné mesiace. Prípadne si čierne ríbezle môžete uskladniť v mrazničke, aby ste si v zime mohli dopriať chutnú pochúťku.

8. Papája

Chcete pokryť celú dennú zásobu vitamínu C len jedným ovocím? S papájou to nie je problém – toto tropické ovocie obsahuje neuveriteľných 80 mg na 100 g. Papája je tiež vynikajúcim zdrojom draslíka. Toto tropické ovocie nájdete v supermarketoch na severnej pologuli po celý rok, takže si ho môžete vychutnať aj počas zimného obdobia. Pri nákupe papáje si však dávajte pozor, aby ste si vybrali ešte nezrelé plody, pretože aj po zakúpení naďalej dozrievajú.

eTip: Sušená papája Grizly plátky. Sušené plátky papáje využijete pri pečení koláčov a vyrábanie raw dezertov. Skvele osladí vašu raňajkách, nech už si radi pochutnávate na ovsenej kaši , müsli alebo jáhlách.

9. Jahody

ovocie s najvyssim obsahom vitaminu C

Mnohé deti netrpezlivo čakajú na máj, keď sa do sezóny vrátia jahody a sladké plody sa dajú jesť čerstvé z poľa. Dospelí sa často tiež nevedia dočkať! Našťastie sú jahody mimoriadne zdravé: so 65 mg vitamínu C a len 32 kcal na 100 g by tieto červené bobule mali byť súčasťou jedálnička každého z nás.

10. Citrón

Ak myslíte na ovocie bohaté na vitamín C, jednoducho nemôžete zabudnúť na citróny (tiež limetky). Toto kyslé citrusové ovocie malo vždy povesť ovocia mimoriadne bohatého na živiny. Mnohí sa domnievajú, že citrón je ovocie s najväčším obsahom vitamínu C. Koľko vitamínu C však citróny skutočne obsahujú? V skutočnosti, s približne 53 mg na 100 g, sú citróny prekvapivo na priemernej úrovni nášho zoznamu. Napriek tomu pitie horúcej citrónovej vody ako domáceho lieku proti prechladnutiu určite neuškodí.

11. Pomaranč

Pohár pomarančového džúsu vám okrem chutného štartu do nového dňa pomôže pokryť aj dennú dávku vitamínu C: s približne 50 mg na 100 g je tento citrusový plod skutočnou porciou vitamínov. Okrem toho pomaranč obsahuje aj množstvo minerálnych látok, ako je draslík, horčík a vápnik.

12. Grapefruit

Grapefruit nie je pre svoju mierne horkú chuť vhodný pre každého. Ak vás to však neodradí, zaradenie grapefruitu do jedálnička vám môže prospieť. Grapefruit obsahuje necelých 40 mg vitamínu C na 100 g. Navyše jeho horká látka, nazývaná naringín, znižuje aj hladinu cholesterolu a môže mať dokonca pozitívny vplyv na hladinu cukru v krvi.

13. Mango

Mango je obľúbené pre svoju sladkú arómu. Vysoký obsah vitamínu C 39 mg na 100 g je menej známy, ale robí z neho aj veľmi zdravú pochúťku. Vďaka vitamínom skupiny B, vitamínu E a nízkej koncentrácii kyselín je mango aj naďalej jedným z najobľúbenejších tropických druhov ovocia v Európe.

14. Červené ríbezle

Či už varené do džemu, alebo čerstvé z viniča – červené ríbezle sú pôžitkom ostrej chuti. Vďaka nízkemu obsahu kalórií a tukov sa tieto bobule považujú aj za mimoriadne zdravé. Samozrejme, červené ríbezle majú aj vysoký obsah vitamínu C: v priemere 100 g bobúľ obsahuje 36 mg, čo znamená, že tieto plody sú skutočnou bombou vitamínu C.

Výživové doplnky Vitamín C

15. Egreš

Egreš sa dlho považoval za príliš kyslý a takmer nejedlý – v skutočnosti je však jeho príjemne osviežujúca, sladkokyslá chuť skutočnou pochúťkou. Vďaka obsahu vitamínu C 34 mg na 100 g, ako aj vysokému obsahu vitamínu A a vitamínu E je egreš bohatým zdrojom živín.

4.9/5 - (7 votes)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *