Teplovzdušná fritéza vs. konvekčná rúra, porovnanie, aký je medzi nimi rozdiel?

teplovzdušná fritéza konvektor

Teplovzdušná fritéza aj konvekčná rúra používajú ventilátor, aby sa jedlo chrumkavo upieklo, skutočný rozdiel je vo veľkosti a rýchlosti. Ak uvažujete o kúpe fritézy na vzduchu, možno vás zaujíma, aký je rozdiel medzi fritézou na vzduchu a konvekčnou rúrou. Rýchla odpoveď znie, že teplovzdušná fritéza je jednoducho menšia konvekčná rúra s pútavým názvom. Vo fritéze sa v skutočnosti nič nesmaží – to preto, že fritéza pripravuje jedlo konvekčným pečením. Takže fritézy sú v podstate konvekčné rúry. To však neznamená, že sú úplne rovnaké. Poďme si povedať, aké sú medzi nimi rozdiely.

Vzduchové fritézy a konvekčné rúry pripravujú jedlo rýchlejšie ako tradičné rúry, pretože sa spoliehajú na cirkuláciu horúceho vzduchu pomocou ventilátora. Vzduchové fritézy však varia ešte rýchlejšie ako konvektomaty vďaka umiestneniu a veľkosti ventilátorov a mnohým ďalším faktorom, ktorým sa venujeme nižšie.

Fritovanie a bežné pečenie

Pri skutočnom fritovaní je jedlo priamo ponorené do horúceho oleja. Olej úplne obklopí každý centimeter potraviny, takže je rovnomerne chrumkavá. Pri bežnom pečení je jedlo menej chrumkavé, pretože pri pečení sa jedlo obklopuje horúcim vzduchom a vzduch nie je takým dobrým vodičom tepla ako olej.

Čo je konvekčné pečenie?

Pri konvekčnom pečení sa do vnútra rúry vháňa ventilátor, ktorý umožňuje fúkanie horúceho vzduchu okolo jedla a na jedlo. Sila vzduchu tak prenáša viac tepla na povrch jedla, takže sa dosiahne väčšia chrumkavosť ako v bežnej rúre (ale stále oveľa menej ako v skutočnej fritéze). Upozorňujeme, že hoci mnohé rúry na pečenie ponúkajú konvekčné nastavenie, v tomto článku porovnávame výlučne pultové konvekčné rúry so teplovzdušnými fritézami.

Čo je konvekčná rúra?

Pultová konvekčná rúra je skonštruovaná podobne ako štandardný hriankovač: má obdĺžnikový tvar s prednými dvierkami, ktoré sa otvárajú na závese v spodnej časti. Od bežnej hriankovačovej rúry sa líši tým, že konvekčná rúra je vybavená ventilátorom, ktorý rozháňa horúci vzduch. Pohyb vzduchu vo vnútri rúry sa nazýva konvekčný efekt a jeho výsledkom je rýchlejšia príprava pokrmov tým, že sa na ich povrch prenáša vyššia teplota v porovnaní s bežnou rúrou. Zrýchľuje sa tak varenie a zvyšuje sa prepečenosť a chrumkavosť povrchu jedla.

...

Podobne ako hriankovač, aj teplovzdušná rúra má vnútorný rošt, do ktorého sa zmestí plech (najlepšie perforovaný, aby umožnil maximálne prúdenie vzduchu). Keďže je široký, umožňuje rozložiť jedlo na rošte a nie ho ukladať vo vrstvách. To je veľmi dôležité, pretože stohovanie alebo vrstvenie potravín bráni prúdeniu horúceho vzduchu. Usporiadanie potravín v jednej vrstve umožňuje rovnomerné varenie po celom obvode.

Čo je teplovzdušná fritéza?

Teplovzdušná fritéza je v podstate menšia, prenosnejšia konvekčná rúra. Namiesto tvaru hriankovača sú mnohé fritézy vysoké a pripomínajú kávovar. Má odnímateľné vedro s rukoväťou a vo vnútri vedra sa nachádza odnímateľný kôš. Do tohto koša sa ukladá jedlo. Vedro sa zasunie do zariadenia, zapne sa a začne sa variť. Ventilátor je umiestnený nad hlavou, nad vykurovacím telesom.

...

Keďže je fritéza menšia a ventilátor je bližšie k potravinám, dokáže sústrediť veľké množstvo tepla na relatívne malú plochu. To znamená, že jedlo sa v tejto oblasti varenia uvarí rýchlejšie ako v konvekčnej rúre. Keďže je však menšia, zmestí sa do nej len zlomok množstva potravín, ktoré sa zmestí do konvektomatu. Bežná vzduchová fritéza skutočne pripraví porcie naraz pre 2-3 osoby.

To znamená, že ak sa snažíte nakŕmiť viac ako jednu alebo dve osoby, budete musieť variť v dávkach, takže v konečnom dôsledku môže servírovanie jedla trvať dlhšie ako pri použití konvektomatu.

Rýchle fakty o teplovzdušnej fritéze

  • Používa ventilátor na cirkuláciu tepla rovnako ako konvekčná rúra
  • Ideálna na varenie pre jednu alebo dve osoby, pretože jedlo sa vďaka kompaktným rozmerom spravidla uvarí rýchlejšie ako v konvektomate.
  • Ak varíte pre viac osôb, pravdepodobne budete musieť pripravovať jedlo v dávkach, čo znamená viac času v kuchyni, ako keby ste to isté jedlo pripravovali v konvektomate.

Vzniká tak istý druh háčiku, pretože malá veľkosť koša vám bráni rozložiť rovnomernú vrstvu jedla, takže namiesto toho musíte jedlo ukladať na seba. Ale tým, že jedlo ukladáte na seba, zabraňujete horúcemu vzduchu, aby okolo neho prúdil rovnomerne, čím sa ruší účel konvekčného efektu. Aj pri používaní podľa návodu si príprava hranolčekov alebo cibuľových krúžkov vo fritéze vyžaduje pravidelné pretrepávanie koša, aby sa všetky hranolčeky alebo krúžky rovnomerne uvarili. Takže nielenže príprava trvá dlhšie (pretože musíte variť v dávkach), ale musíte aj fyzicky vykonať viac práce.

Výhody a nevýhody teplovzdušnej fritézy

  • Pri fritéze na báze prúdenia horúceho vzduchu nevidíte dovnútra. Možno to nie je veľmi dôležité, ale možnosť vidieť jedlo môže pomôcť posúdiť jeho prepečenie.
  • Fritézy sú hlučnejšie ako konvekčné rúry. Napríklad spoločnosť Philips uvádza, že jej fritéza produkuje 65 decibelov, čo je približne rovnako hlasno ako vysávač.
  • Fritéza je drahšia ako porovnateľná konvektomat. Špičková fritéza môže stáť 250 EUR, ale konvektomat za 150 EUR pripraví viac jedál a viac druhov jedál (vrátane toastov).
  • Teplovzdušné fritézy zaberajú menej miesta. Konvekčná rúra bude musieť byť na pracovnej doske na plný úväzok, zatiaľ čo fritéza na vzduchu môže byť v skrini, keď ju nepoužívate (hoci kvôli svojej výške sa nemusí zmestiť do každej skrine).
  • Čistenie fritézy je náročnejšie. Pri fritéze na vzduchu musíte čistiť perforovaný kôš spolu s vedrom, do ktorého sa zmestí. Ak pripravujete niečo ako kuracie krídla, bude z nich kvapkať veľa vody. Pri konvektomate stačí vyčistiť panvicu.

Prečítajte si aj naše tipy pri výbere najlepšej teplovzdušnej fritézy.

Často kladené otázky

Hoci časy prípravy receptov vo fritéze aj v konvektomate by mali byť podobné, majte na pamäti, že fritéza varí o niečo rýchlejšie ako konvektomat, takže niektoré recepty z fritézy môžu v konvektomate trvať o niečo dlhšie. Skontrolujte, či je jedlo hotové približne v čase uvedenom v recepte, a potom každé dve až tri minúty skontrolujte, či nepotrebuje trochu viac času na zhnednutie.

Je fritéza na vzduchu zdravší spôsob varenia ako konvektomat?

Vzduchové fritézy aj konvektomaty cirkulujú vzduch okolo potravín, takže rozdiel nie je ani tak v prístrojoch, ako skôr v tom, čo do nich vložíte. Pri konvekčnej rúre musíte jedlo obaliť olejom, aby ste dosiahli rovnomerné rozloženie, ale pri fritéze na vzduchu pracujete s oveľa menším priestorom a v koši budete vždy potrebovať len asi 2 polievkové lyžice (alebo menej) oleja. Konečné výsledky s fritézou na vzduchu teda môžu byť zdravšie, ak dôverujete procesu a necháte vzduch urobiť väčšinu práce.

Robí konvekčná rúra jedlo chrumkavé?

V porovnaní s bežnou rúrou bude jedlo v konvekčnej rúre oveľa chrumkavejšie – najmä ak ho pripravujete na perforovanom plechu alebo chladiacom rošte, aby vzduch mohol cirkulovať po celom povrchu jedla.

Aký je rozdiel medzi teplovzdušnou fritézou a konvektomatom?

Stručne povedané, veľkosť. Vzduchová fritéza je jednoducho rúra plnej veľkosti, ktorá obsahuje nastavenie na fritovanie na vzduchu. Najväčšou výhodou vzduchovej fritézy oproti stolovej fritéze je jej väčšia kapacita, ktorá umožňuje pripravovať väčšie dávky jedla naraz.

Porovnanie teplovzdušnej fritézy a konvektomatu – náš názor

Výber medzi fritézou a konvektomatom je výlučne o osobných preferenciách. Niektorí uprednostňujú malé rozmery fritézy, zatiaľ čo niektorí chcú mať všetky možnosti varenia a schopnosti, ktoré ponúka konvektomat. Pre tých, ktorí sa stále rozhodujú, môže byť riešením kombinovaný konvekčný fritovací hrniec. Preto si vyberte to, čo vyhovuje vašim požiadavkam a osobným preferenciám.

4.8/5 - (5 votes)
Tento článok bol uverejnený v kategórii Domácnosť. Pridaj odkaz do záložiek.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *