Ako vybrať najlepšiu teplovdzdušnú fritézu 2021

Trendom dnešných dní je zdravé stravovanie, avšak nie každý sa vie vzdať svojich obľúbených vyprážaných jedál. Máme pre vás riešenie. Teplovzdušná fritéza (teplovzdušný hrniec) dokáže grilovať, smažiť aj fritovať pomocou cirkulácie extrémne horúceho vzduchu. Vaše obľúbené pokrmy si vychutnáte s minimálnym množstvom oleja úplne bez výčitiek.

najpredávanejšia teplovzdušná fritéza
Teplovzdušná fritéza Tristar FR-6956

Ako vybrať teplovzdušnú fritézu

Kto dokáže odolať tanieru horúcich hranoliek čerstvo vybraných z fritézy? Kto dokáže povedať „nie!“ tej úžasnej chrumkavosti, horúcemu nadýchanému stredu a spôsobu, akým dopĺňa vašu obľúbenú omáčku a korenie? Bohužiaľ, nie je všetko zlato, čo sa blyští mastnotou. Možno držíte prísnu diétu a snažíte sa znížiť príjem spotreby tukov. Alebo sa vám možno nepáči neporiadok alebo pachy, ktoré zanechávajú hlboko vyprážané hranolky na panvici alebo v klasickej fritéze.

Na scénu prichádza teplovzdušná fritéza. Tento šikovný kuchynský prístroj dokáže vďaka vareniu bez oleja zmeniť vaše previnenie na potešenie a to bez pocitu viny.

Tento dômyselný spotrebič na kuchynskej doske dokáže pripraviť vaše obľúbené vyprážané jedlá tak rýchlo ako olejová fritéza, pričom na ne použijete iba trochu oleja – alebo vôbec žiadny – najmä v porovnaní s tradičnými olejovými fritézami! Stále dostanete rovnakú chrumkavosť, ale s menším obsahom tuku a menším počtom kalórií.

ako vybrať teplovzdušnú fritézu
Hranolky z teplovzdušnej fritézy

Výhody teplovzdušnej fritézy

Zdravšie jedlá – použitie žiadneho alebo len málo oleja dramaticky znižuje obsah kalórií v jedle. To taktiež pomáha znižovať zlý cholesterol.

Rýchle varenie – vďaka technológii rýchleho ohrevu nemusíte na vaše jedlo dlho čakať. Využijú to najmä zaneprázdnení ľudia, ktorí nemajú veľa času alebo rodiny, ktoré chcú rýchlu a ľahkú večeru.

Žiadna mastnota – žiadny olej znamená žiadne mastné náradie alebo kôš na vyprážanie. Nemusíte strácať čas drhnutím nepoddajného tuku a vaša kuchyňa nebude mať zápach ako obchod s rýchlym občerstvením.

Žiaden olej – olej nie je lacný a pri vyprážaní sa ho používa veľké množstvo. Znížením závislosti na oleji môžete z dlhodobého hľadiska potenciálne ušetriť peniaze.

eTip: Recept na kuracie stehienka s teriyaki omáčkou bez kvapky oleja.

Dobre funguje s mrazenými jedlami – mrazené jedlo sa v teplovzdušnej fritéze pripraví rýchlo. Mrazené jedlá sa spravidla majú vyprážať na oleji, čo je pohodlná, ale nezdravá voľba. Varenie mrazených jedál v teplovzdušnej fritéze vám poskytne to najlepšie z oboch svetov: pohodlie a zároveň zdravé jedlo.

zdravé fritovanie Delimano
Teplovzdušná fritéza – zdravé vyprážanie

Ako funguje teplovzdušná fritéza?

Teplovzdušná fritéza varí jedlo rovnako ako konvekčná rúra. Okolo jedla cirkuluje horúci vzduch, ktorý umožňuje rýchlejšie varenie. Takto vzniká úžasná chrumkavosť, ktorú každý miluje. Keďže vaše jedlo je vo vnútri malej komory alebo koša, horúci vzduch obklopuje váš pokrm rovnako ako horúci olej vo fritéze.

Objem teplovzdušnej fritézy

  • 0,5l – 2l teplovzdušné fritézy

Tento objem je vhodný pre domácnosti s menším počtom osôb alebo pre kuchyne s obmedzeným priestorom na kuchynskej doske. Tieto modely sa zmestia aj do obytného automobilu alebo karavanu na ľahké varenie, keď ste na cestách. Vďaka rýchlemu vareniu môže byť tento objem fritéz dostatočný pre malé rodiny, alebo ak varíte vo viacerých dávkach.

eTip: Ak hľadáte menšieho pomocníka do kuchyne, teplovzdušná fritéza Tefal FF203130 s objemom košíka 1,8 l nezaberie veľa miesta a dokážete v nej upiecť 1 kg pokrmu pri nastaviteľnej teplote 150 až 190° C. Medzi jej výhody patrí jednoduchosť ovládania či nepriľnavý povrch. Jej menšia veľkosť môže byť jej výhodou (zaberie menej miesta), ale aj nevýhodou (kvôli menšej kapacite nedokážete upiecť hostinu pre väčší počet ľudí).

Tefal teplovzdušná fritéza
  • 2l – 4l teplovzdušné fritézy

Tento objem je ideálny pre páry alebo menej početné rodiny. Je vhodný aj pre domácnosti s jednou osobou, ktoré budú spotrebič často používať. Toto je dobrý stredne veľký objem pre tých, ktorí nechcú, aby ich spotrebič zabral príliš veľa miesta v kuchyni.

eTip: Teplovzdušná fritéza Delimano PRO s objemom košíka 3,5l umožňuje naraz pripraviť 1000 g hranoliek a 500 g kuracích pŕs, poprípade samostatne aj celé chrumkavé kura. Rozmanitosť jedál, ktoré môžete v tejto teplovzdušnej fritéze piecť vám pomôže nastaviteľná teplota vo väčšom rozmedzí 80 až 200° C. Zíde sa vám aj nastaviteľný časovač do 60 minút.

Delimano teplovzdušná fritéza

 Ak by ste chceli v tejto dizajnovej fritéze piecť aj pizzu alebo koláče, odporúčame si zakúpiť nízku panvicu na pečenie k teplovzdušnej fritéze.

  • 4l – 6l teplovzdušné fritézy

Toto je ideálna voľba pre rodiny s troma až piatimi ľuďmi a je vhodná pre väčšie kuchyne s veľkorysým priestorom na kuchynskej doske. Ak radi pripravujete jedlo na týždeň vo veľkých množstvách, je to pre vás skvelá voľba. Pre tých, ktorí sa radi zabávajú a často organizujú párty, je to skvelý objem na prípravu občerstvenia alebo predjedál pre vašich hostí.

eTip: Radi organizujete hostiny aj pre známych a chcete aj im dopriať pôžitok zo zdravšie upečených obľúbených pokrmov? S teplovzdušnou fritézou Klarstein AeroVital Deluxe s priemerom 31 cm a objemom až 5,4 l to bude hračka. Medzi jej najväčšie benefity okrem XXL koša patrí silný výkon (1700 W), technológia horúceho vzduchu pre úsporu času a efektívne ohrievanie, vďaka čomu je energeticky veľmi úsporná v porovnaní s rúrou. Jednoduchosť údržby zaručuje fakt, že všetky neelektrické časti sú vhodné aj do umývačky riadu. Predinštalované programy pre najbežnejšie pripravované jedlá si ľahko aktivuje na digitálnom LCD dotykovom displeji!

vyprážanie v teplovzdušnej fritéze recepty

Funkcie teplovzdušnej fritézy

Odkvapkávač na tuk – Odkvapkávač zhromažďuje prebytočný tuk z mäsa počas procesu varenia a umožňuje tak bezproblémové čistenie.

Režimy udržania tepla – Toto je užitočná funkcia, ak si chcete pripraviť jedlo vopred. Toto nastavenie udržuje vaše jedlo pri perfektnej teplote pre podávanie, takže je pripravené a čaká len na ten správny čas.

Súčiastky vhodné do umývačky riadu a ľahko čistiteľný dizajn – Pre bezproblémové čistenie vyhľadajte modely s komponentmi vhodnými do umývačky riadu. Vďaka nepriľnavému povrchu v zásuvke alebo koši je ich čistenie úplnou hračkou.

Doplnkové príslušenstvo – Priestor vašej teplovzdušnej fritézy môžete maximalizovať pomocou dvojvrstvovej tácky, ktorá vám umožní ukladať jedlá na seba a pripravovať ich súčasne, čím sa ušetrí čas aj spotreba energie. Môžete tiež pripevniť príslušenstvo prispôsobené jednotlivým metódam varenia, ako je napríklad rošt grilovanie.

Viaceré funkcie varenia pre prispôsobivosť – Niektoré modely teplovzdušnej fritézy sú schopné širokej škály typov varenia. Môžete pražiť, piecť, toastovať, grilovať, ohrievať alebo pomaly variť.

eTip: Zaujal vás v našom nákupnom poradcovi pri výbere najlepšieho tlakového hrnca nejaký model a zároveň by ste radi pripravovali jedlo aj v teplovzdušnej fritéze? Možno by ste mohli uvažovať o ich kombinácii, ktorú ponúka Delimano teplovzdušná fritéza a tlakový multivarič 20v1.

najlepšia Delimano fritéza
  • Multifunčnosť pre zdravú a oveľa rýchlejšiu prípravu akéhokoľvek lahodného jedla využíva výhody teplovzdušnej fritézy a zároveň tlakového hrnca
  • Môžete experimentovať so spôsobom prípravy sous vide (z franc. „vo vákuu“) – ide o metódu varenia, pri ktorej sú potraviny zabalené vo vákuových vreckách varené dlhý čas pri nízkej, presne stanovenej teplote
  • LCD displej a jednoduché nastavenie pre zaručenie maximálnej kontroly nad prípravou jedla
  • 20 prednastavených programov
  • Veľkou devízou je aj 5l objem, vďaka čomu môžete s radosťou organizovať veľké oslavy a pohostiť celú rodinu

Ako používať teplovzdušnú fritézu

Je dôležité, aby ste teplovzdušnú fritézu udržiavali vo skvelej forme. Nasledujúce body použite ako návod, aby ste mohli pokračovať v príprave úžasných receptov.

Príprava teplovzdušnej fritézy

  1. Nájdite vo svojej kuchyni správne miesto pre vašu teplovzdušnú fritézu. Teplovzdušnú fritézu je vždy potrebné používať na vodorovnej a tepelne odolnej doske. Za fritézou, kde je umiestnený výfuk, musí byť aspoň 15 cm voľného priestoru.
  2. Pred pridaním jedla si predhrejte svoju teplovzdušnú fritézu. Je to jednoduché – stačí zapnúť fritézu na požadovanú teplotu a nastaviť časovač na 2 alebo 3 minúty. Po vypnutí časovača sa fritéza predhriala a je pripravená na prípravu jedla.
  3. Zaobstarajte si správne príslušenstvo. Keď začnete používať teplovzdušnú fritézu, možno budete chcieť investovať do nejakého príslušenstva pre váš nový obľúbený spotrebič. Niektoré už dokonca možno máte! Všetky nádoby na pečenie alebo tortové formy do rúry, by mali byť tiež vhodné do teplovzdušnej fritézy, pokiaľ neprichádzajú do kontaktu s výhrevným telesom. Jedinou podmienkou je samozrejme to, že panvica na príslušenstvo musí byť schopná zmestiť sa do košíka teplovzdušnej fritézy.
  4. Investujte do kuchynskej fľaše s rozprašovačom. Nastriekanie oleja na jedlo je jednoduchšie ako pokvapkanie alebo roztieranie a celkovo vám umožní spotrebovať menej oleja. Aj keď si môžete kúpiť olejové spreje v plechovkách, niekedy sú v týchto plechovkách aerosólové látky, ktoré môžu zničiť nepriľnavý povrch košíka vašej teplovzdušnej fritézy.
  5. Použite hliníkový alobal. Dostať kúsky príslušenstva do a z teplovzdušnej fritézy môže byť náročné. Aby ste si to uľahčili, zložte kúsok hliníkovej fólie na pás široký asi 5 cm a dlhý 60 cm. Umiestnite formu na tortu alebo formu na pečenie na alobal a pridržaním za konce alobalu budete môcť panvicu alebo misku zdvihnúť a položiť do košíka na fritézu. Zložte alebo zastrčte konce hliníkovej fólie do koša na fritézu a potom košík vráťte do teplovzdušnej fritézy. Pri vyberaní panvice rozložte alobal a držte konce, aby ste panvicu vytiahli z košíka teplovzdušnej fritézy.
  6. Používajte správnu obaľovaciu techniku pri príprave obľúbeného jedla. Obaľovanie je dôležitým krokom v mnohých receptoch s teplovzdušnou fritézou. Nevynechajte tento krok! Je dôležité najskôr potrieť jedlo múkou, vajíčkom a potom strúhankou. Pri strúhanke buďte usilovní a rukami ju vtláčajte do jedla. Pretože fritéza má ako súčasť svojho mechanizmu výkonný ventilátor, môže strúhanku niekedy z jedla odfúknuť. Pevným zatlačením strúhanky pomôžete udržať jej obal.

eTip: Univerzálne modely, ako je napríklad kvalitná teplovzdušná fritéza Philips HD9650/90 Airfryer XXL, vám umožňujú varenie pomocou rôznych spôsobov – praženie, grilovanie a dokonca aj pečenie. Či už chcete pripraviť chrumkavé hranolky, kuracie nugetky, celé kura alebo brownies, táto teplovzdušná fritéza je ideálnym riešením a určená pre náročných zákazníkov. Objem koša až 7,3 l a prednastavené programy pomôžu pripraviť obľúbené pokrmy pre väčšie oslavy. Je vybavená novou technológiou Twin TurboStar, ktorá je navrhnutá tak, aby z jedla odstraňovala prebytočný tuk a tým vám poskytla čo možno najdravší možný spôsob vyprážania.

veľká teplovzdušná fritéza

eTip: Recept – nechajte sa inšpirovať presným návodom na prípravu domácich chrumkavých hranolčekov vo fritéze Philips AirFryer, dobrú chuť.

Keď používate teplovzdušnú fritézu

  1. Pri príprave mastných jedál pridajte vodu do zásuvky teplovzdušnej fritézy. Pridanie vody do zásuvky pod košíkom pomáha zabrániť prílišnému zahriatiu a dymu z tuku. Robte to pri príprave slaniny, klobásy, dokonca aj hamburgerov, ak sú obzvlášť mastné.
  2. Nepreplňujte košík. Je lákavé pokúsiť sa uvariť viac jedla naraz, ale nadmerné zaplnenie koša zabráni tomu, aby sa potraviny rovnomerne ohriali a upiekli.
  3. V polovici času jedlo preklopte. Rovnako ako pri pečení na grile alebo na panvici musíte potraviny obrátiť, aby sa rovnomerne upiekli.
  4. Otvárajte teplovzdušnú fritézu tak často, ako len chcete, aby ste skontrolovali jedlo. Toto je jedna z najlepších častí fritéz – môžete zásuvku otvárať tak často, ako chcete (s rozumom), aby ste zistili, ako prebieha proces varenia. Týmto sa nepreruší načasovanie väčšiny fritéz – fritéza bude buď pokračovať v ohrievaní a načasovaní, keď vytiahnete košík, alebo keď vrátite košík do fritézy, pokračuje kde prestala.
  5. Potraste košíkom. Keď niekoľkokrát potrasiete košíkom počas procesu varenia rozložíte tým ingrediencie a pomôžete im rovnomernejšie sa upiecť.
  6. Povrch pripraveného jedla jemne postriekame olejom. Ak sa snažíte, aby sa jedlo viac upieklo a zostalo chrumkavé, pokúste sa ho počas procesu prípravy jedla postriekať olejom. To tiež pomôže k rovnomernejšiemu upečeniu jedla.
najlepšia teplovzdušná fritéza

Po použití teplovzdušnej fritézy

  1. Pred vyberaním jedál vyberte košík zo zásuvky fritézy. Je to veľmi dôležité a je to chyba, ktorú urobíte iba raz. Ak košík otočíte, zatiaľ čo je stále uzamknutý v zásuvke fritézy, vysypete na tanier všetok prebytočný tuk alebo mastnostu spolu s jedlom, ktoré ste práve vyprážali.
  2. Neodlievajte štavu zo zásuvky príliš skoro. Zásuvka pod košíkom na fritézu zhromažďuje veľa štavy z vyššie pripravených jedál a zachytáva akékoľvek marinády, ktorými jedlo polievate. Pokiaľ nie sú kvapky príliš mastné, môžete túto chutnú tekutinu použiť ako omáčku na polievanie jedla. Túto tekutinu môžete tiež odmastiť a na niekoľko minút zredukovať v malom hrnci na varnej doske, aby sa koncentrovala chuť.
  3. Zásuvku a košík po každom použití vyčistite. Zásuvka fritézy sa veľmi ľahko čistí, takže to neodkladajte. Ak ju necháte neumytú, riskujete kontamináciu jedla a vaša kuchyňa nebude počas dňa ani veľmi pekne voňať!
  4. Nechajte teplovzdušnú fritézu nech sa sama usuší. Po umytí košíka a zásuvky teplovzdušnej fritézy ich jednoducho vsuňte späť do fritézy a zapnite ju na 2 alebo 3 minúty. Týmto obidve časti vysuší lepšie ako akákoľvek utierka.

Ako riešiť problémy s teplovzdušnou fritézou

  1. Jedlo nie je dostatočne chrumkavé. Dbajte na to, aby ste prehnane nepreplnili košík teplovzdušnej fritézy a či používate iba trochu oleja. Platí to najmä pre hranolky.
  2. Z fritézy vychádza biely dym. Pridajte trochu vody do zásuvky na fritézu pod košom. Biely dym je pravdepodobne spôsobený tým, že tuk odtekal do zásuvky a horí. Pridanie vody tomu zabráni.
  3. Z fritézy vychádza čierny dym. Vypnite prístroj a pozrite sa hore k výhrevnému telesu vo vnútri fritézy. Kusy jedla mohli byť ventilátorom vyhodené a prichytené k výhrevnému telesu, preto horia a spôsobujú čierny dym.
  4. Teplovzdušná fritéza sa nevypne. Mnoho fritéz je navrhnutých s oneskorením pri vypínaní. Po stlačení vypínača bude ventilátor pokračovať v odfukovaní horúceho vzduchu z prístroja asi 20 sekúnd. Nestláčajte tlačidlo napájania, inak by ste zariadenie práve zapli. Majte trpezlivosť a počkajte, kým sa teplovzdušná fritéza sama vypne.

One thought on “Ako vybrať najlepšiu teplovdzdušnú fritézu 2021

  1. My máme teplovzdnušnú fritézu Airfryer od Philips a je to topka.. najväčším benefitom je jej veľkosť a kopec prednastavených funkcií, čo dosť zjednodušuje prípravu, nemusíme špekulovať aký čas nastaviť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *