Kedy zbierať cesnak, cibuľu, tekvicu a inú zeleninu vo vašej záhrade?

Hlavným dôvodom domáceho pestovania zeleniny je dopestovať plodiny vyššej konzumnej kvality, než aké sú inak dostupné. Mnohé druhy komerčne pestovanej zeleniny sa z dôvodu prepravy a skladovania zberajú skôr, ako dosiahnu najvyššiu kvalitu, t.j. maximálnu chuť a výživovú hodnotu. Domáci záhradkár má výraznú výhodu, keď môže zeleninu zbierať v jej najvyššej kvalite. Presne určiť, kedy zelenina dosiahla svoju najlepšiu konzumnú kvalitu, môže byť ťažké, najmä pri prvom pestovaní konkrétnej zeleniny.

kedy zbierať cesnak

Kedy zberať zeleninu

Väčšina zeleniny dosahuje najlepšiu konzumnú kvalitu, keď sa nechá dozrieť na rastline, ale často sa táto špičková kvalita dosiahne ešte pred úplným dozretím zeleniny (napr. uhorky, tekvica, okra, kukurica, hrach a fazuľa). Mnohí, hlavne začínajúci záhradkári sa riadia heslom “väčšie je lepšie” a nechávajú plodiny na rastline príliš dlho. Napríklad začínajúci pestovatelia okry môžu ponechať struky na rastline príliš dlho a rozhodnúť sa pre väčší produkt. Struky okra však rýchlo prezrejú a zdrevnatejú, čím sa stanú nejedlými.

Vo väčšine katalógov a na etiketách semien sa uvádzajú dni do zrelosti plodín. Hoci to môže byť užitočná pomôcka, najmä pri plánovaní termínov sejby, následných plodín atď., nie je vždy spoľahlivá na výpočet presných termínov zberu. Na dátum zberu zeleniny má vplyv mnoho faktorov vrátane úrodnosti pôdy, zrážok a teploty. V dôsledku toho sa skutočné “dni do zrelosti” môžu v jednotlivých rokoch líšiť. Preto si záhradkár musí byť vedomý jemných náznakov, ktoré naznačujú, že zelenina je zrelá na zber. V nasledujúcom zozname nájdete tipy na zber niektorých bežných druhov zeleniny.

Ponuka záhradného náradia

Takmer všetka zelenina je najlepšia, keď sa zbiera skoro ráno. Cez noc zelenina získa späť vlhkosť, ktorú stratila počas dňa, a škroby vytvorené počas dňa sa môžu večer premeniť na cukry. Vďaka týmto vlastnostiam je ráno zozbieraná zelenina chrumkavejšia, šťavnatejšia a sladšia. Ak nemôžete zberať ráno, produkty by sa mali uchovávať mimo priameho slnečného svetla a mali by sa čo najskôr schladiť, aby sa spomalila ich degradácia. Kvalita zeleniny je najvyššia v okamihu zberu a potom začína rýchlo klesať.

Pri zbere zeleniny buďte k záhradným rastlinám šetrní. Ak sa zelenina nedá ľahko odstrániť po skrútení alebo vytiahnutí, použite nôž, nožnice alebo ručné nožnice. Tieto nástroje pomáhajú predchádzať trhaniu alebo lámaniu rastliny, čo by mohlo viesť k infekcii chorobami. Pri zbere tiež dávajte pozor, aby ste nestúpili na stonky alebo listy rastlín. Budúca úroda závisí od zdravej materskej rastliny. Nakoniec, častý zber je nevyhnutný na predĺženie úrody. Cieľom rastliny je rozmnožovať sa, preto ak jej plody na rastline úplne dozrejú, nie je dôvod, aby pokračovala v kvitnutí, čo znamená, že produkcia plodov sa zastaví. Nižšie uvedené časy skladovania sa týkajú čerstvo zozbieraných plodín. Produkty zakúpené v obchode budú mať pravdepodobne kratší čas skladovania vzhľadom na čas medzi zberom a nákupom v obchode.

Tipy na zber bežnej zeleniny

  • Špargľa: So zberom počkajte do tretieho roku po výsadbe. Najlepšie sú 6 až 8 cm vysoké stonky, ktoré by sa mali odrezať alebo odlomiť tesne pod povrchom pôdy, kým sa nezačnú oddeľovať špičky. Príliš hlboký rez môže poškodiť korunové púčiky, z ktorých sa vytvárajú ďalšie výbežky. Ak špargľa narastie na výšku viac ako 6 až 8 cm, základňa výhonku môže byť tvrdá a bude sa musieť odrezať. Špargľa sa môže skladovať v plastových vreckách v chladničke až týždeň.
  • Fazuľa, lima alebo maslová: Zberajte, keď sa struky začnú vydúvať a sú plné (semená sa navzájom dotýkajú). Na kontrolu otvorte niekoľko strukov. Žltnúce struky sú prezreté. Ak ide o jemnú limuzínu, zberajte ju, keď je mierne nezrelá. Vylúpanú fazuľu môžete skladovať v chladničke približne týždeň. Fazuľu zberajte, kým sú struky ešte mäkké, skôr ako je cez struk vidieť zväčšujúce sa semeno. Struky sú pripravené, keď sa ľahko rozlomia a “prasknú”. Fazuľu zozbierajte tak, že odlomíte stonku nad vrchnákom. Fazuľa je najlepšia, ak sa použije čo najskôr po zbere, ale ak sa ihneď schladí, môže sa niekoľko dní skladovať v chladničke.
  • Červená repa: Zberajte korene repy, keď majú priemer 1,5 až 2 cm. Červená repa, ktorej priemer sa zväčší na viac ako 4-5 centimetrov, môže zdrevnatieť. Zbierať a konzumovať možno aj jemnú zeleninu (15-20 cm dlhú). Na jeseň vysadená repa by sa mala zbierať pred prvým miernym mrazom. Repu vysadenú na jar zberajte pred horúcim počasím (jún). Repu možno skladovať v perforovaných plastových vreckách v chladničke až 2 týždne.
  • Brokolica: Zbierajte, keď má hlavná hlava priemer 7-15 cm a kvetné púčiky sú stále pevne uzavreté. Hlavnú stonku odrežte asi 15 cm pod vrcholom hlávky. Niektoré odrody môžu po zbere hlavnej hlávky vytvoriť v pazuchách stonky sekundárne kvietky. Brokolica sa môže skladovať v perforovaných plastových vreckách až týždeň v chladničke.
  • Ružičkový kel: Zbierajte ho, keď je pevný a má priemer 2,5-4 cm. Začnite od spodnej časti rastliny a postupujte nahor. Klíčky stočte alebo odrežte od stonky. Všetok kel zozbierajte pred prvými silnými mrazmi. Klíčky môžete skladovať v perforovaných plastových vreckách v chladničke až 3 týždne.
  • Kapusta: Zberajte, keď je hlávka pevná, tvrdá a dosiahla primeranú veľkosť v závislosti od odrody a podmienok pestovania. Po odkrojení ju čo najskôr odstráňte zo slnka. Kapusta na priamom slnku “spľasne” a stratí na hmotnosti. Kapusta sa môže skladovať v chladničke mesiac alebo dlhšie.
  • Mrkva: Zbierajte korene, keď dosiahnu požadovanú veľkosť (zvyčajne 2-2,5 cm v priemere). Jesenná mrkva, ak je mulčovaná, sa môže nechať v zemi a v zime sa môže podľa potreby vykopať. Inak sa mrkva s odstránenými vrcholmi môže skladovať 4 až 6 mesiacov pri teplote 0,5 °C a vysokej vlhkosti, aby sa zabránilo jej zvädnutiu. Mrkva s ponechanými vrcholmi sa nebude skladovať tak dlho.
kedy zbierať mrkvu
  • Kantalupa (melón pižmový): Ak sa plod po jemnom vytiahnutí ľahko oddelí od stopky, je úplne zrelý a má najlepšiu konzumnú kvalitu. Aj povrchové pletivo sa zmení na béžové a koniec kvetu zmäkne a sladko vonia. Ak sa neskonzumuje alebo sa čoskoro neschladí, jeho kvalita sa zhorší. Niektoré odrody neskĺznu (ľahko sa oddelia od stopky), ale získajú bledšiu farbu. Cantaloupe sa môže skladovať v chladničke až 10 dní.
  • Karfiol: V prípade odrôd, ktoré sa samé nezblanšírujú (nezbelejú), zviažte väčšie listy, keď sa začne objavovať hlávka, aby sa k nej nedostalo slnečné svetlo. Zberajte, keď je hlávka pevná, má priemer 15-18 cm a predtým, ako sa začne oddeľovať tvaroh, zvyčajne 10 až 15 dní po zviazaní listov. Pri zbere ponechajte okolo hlávky chumáč listov, aby sa predĺžila kvalita. Karfiol sa môže skladovať v perforovaných plastových vreckách až týždeň v chladničke.
  • Mangold, švajčiarsky: Odstráňte zrelé, vonkajšie (najstaršie) listy odrezaním alebo zlomením stoniek 1 palec nad hranicou pôdy alebo zozbierajte “baby” listy na šaláty. Švajčiarsky mangold sa môže zbierať priebežne až do kvitnutia. V plastovom vrecku v chladničke ho môžete skladovať až 2 týždne.
  • Kel (kapusta kučeravá): Chuť sa zlepší po zamrznutí. Celé rastliny sa môžu rezať, keď sú veľmi mladé, polodospelé alebo plne rozvinuté. Ak chcete predĺžiť úrodu, odlamujte jednotlivé listy od spodnej časti rastliny a časom postupujte nahor. Z každej rastliny odtrhnite len niekoľko listov, kým im dáte čas na regeneráciu. Kel môžete skladovať v plastovom vrecku v chladničke až 2 týždne.
  • Kukurica, sladká: Zberajte, keď je šupka ešte zelená, a keď sú silky suché a hnedé. Zrná by mali byť bacuľaté a mäkké. Sladká kukurica pri vysokých teplotách rýchlo stráca cukor zo zrna. Zberajte ju pri nízkych ranných teplotách a klasy ochlaďte ihneď po zbere. Čerstvú konzumujte čo najskôr po zbere. V opačnom prípade ju skladujte vo vlhkom prostredí čo najbližšie k teplote 0 °C. Sladká kukurica sa môže skladovať v optimálnych podmienkach približne päť dní, ale s každým dňom skladovania stráca sladkosť.
  • Uhorky: Začnite so zberom, keď sú uhorky dlhé približne 5 cm až do akejkoľvek veľkosti, ale skôr, ako ich dužina zhorkne, semená stvrdnú alebo šupka začne žltnúť. Uhorky na nakladanie by sa mali zbierať v dĺžke od 5-15 cm, zatiaľ čo uhorky na krájanie sa zvyčajne zbierajú v dĺžke od 15-25 cm. Zberajte tak často, ako je potrebné, aby ste zabránili nadmernej veľkosti plodov a podporili ich ďalšiu produkciu. Uhorky sa zbierajú odrezaním stoniek ostrým nožom alebo nožnicami. Uhorky sa môžu skladovať v chladničke približne týždeň.
  • Baklažán: Plody baklažánu sa môžu zbierať kedykoľvek, keď dosiahnu dostatočnú veľkosť, ale mali by sa odstrániť z rastlín skôr, ako dužina stvrdne a semená začnú tvrdnúť. Plody by mali byť veľké, lesklé a rovnomernej farby. Plody sú zrelé, keď sa nechtom palca mierne stlačí bočná strana plodu a zostane na nej priehlbina. Plody sa zbierajú odrezaním stoniek ostrým nožom alebo nožnicami. Baklažán vydrží v chladničke týždeň.
  • Cesnak: Cesnak je pripravený na zber, keď jeho listy začnú začiatkom leta žltnúť. Celú rastlinu zdvihnite rukou alebo vidlami, pričom dávajte pozor, aby ste cibuľky nepoškodili. Zeminu očistite kefou, ale cibuľky neumývajte. Cesnak sušte na teplom, tienistom mieste s dobrým pohybom vzduchu. Zaveste vo zväzkoch alebo rozložte v jednej vrstve na sitá alebo sušiace stojany. Nechajte cibuľky schnúť, kým nie je krčok suchý a vonkajšia šupka páperová, približne 2 až 3 týždne. Po vyschnutí odstráňte vrcholky. Cesnak skladujte tak, že spletiete alebo zviažete niekoľko hláv dohromady a zavesíte ich alebo odrežete vrcholky a vložíte cibuľky do sieťového vrecka. Väčšina odrôd cesnaku vydrží 6 až 8 mesiacov na dobre vetranom, chladnom a suchom mieste.
  • Horčica biela: Zberajte pred silnými mrazmi, pretože nízke teploty (okolo -7 °C) môžu vážne poškodiť listy horčice a repy. Zbierajte celé rastliny (alebo vonkajšie listy pri priebežnom zbere), keď listy dosiahnu vhodnú veľkosť (15 až 25 cm) a skôr, ako začnú žltnúť. Okamžite ich umyte, osušte a ochlaďte. Horčicu môžete skladovať v plastovom vrecku v chladničke až 2 týždne.
  • Kaleráb: Zbierajte, keď majú napučané stonky priemer 5-8 cm, väčšie stonky môžu byť tvrdé a zdrevnatené. Odrežte ich tesne nad hranicou pôdy a orežte vrcholky. Kohlrabi môžete skladovať v plastovom vrecku v chladničke 2 až 4 týždne.
  • Hlávkový šalát: Hlávkový šalát je zrelý, keď sa listy prekrývajú a vytvárajú hlávku podobnú tým, ktoré sú dostupné v obchodoch. Zbierajte celú hlávku odrezaním stonky pri línii pôdy skôr, ako horúce počasie spôsobí, že šalát zhorkne a začne pučať. Skladujte v najchladnejšej časti chladničky. Hlávkový šalát možno v optimálnych podmienkach skladovať dva týždne.
  • Listový šalát: Zbierajte celú hlávku alebo jednotlivé vonkajšie listy skôr, ako horúce počasie spôsobí, že šalát zhorkne a začne pučať. Môže sa použiť hneď, ako rastliny dosiahnu výšku 10-15 cm. Hlávkový šalát je zrelý, keď sa listy začnú stočiť dovnútra a vytvoria voľnú hlávku. Šalát je pripravený na použitie, keď sa listy predĺžia a prekrývajú a vytvoria pomerne pevnú hlávku vysokú približne 15-20 cm. Skladujte v najchladnejšej časti chladničky.
  • Okra: Zberajte, keď sú struky dlhé 5-8 cm. V tomto štádiu sú struky ešte mäkké. Väčšie struky okra bývajú tvrdé a vláknité. Odrody okry s okrúhlymi strukmi zostávajú mäkké aj pri väčších strukoch a hodia sa na krájanie a mrazenie. Okra rastie veľmi rýchlo, preto sa musí zbierať každé 2 dni. Nenechávajte struky dozrieť na rastline, pretože to brzdí tvorbu kvetov, a tým znižuje celkovú produktivitu rastliny. S okrou manipulujte opatrne, pretože struky sa ľahko otlačia. Okra sa môže skladovať v chladničke približne 7 dní.
  • Cibuľa suchá: Cibuľu v cibuľovej forme zberajte, keď opadajú asi tri štvrtiny vrcholkov. Vrcholky odstráňte odrezaním 2,5-4 cm nad vrcholom cibule, cibuľu pred uskladnením dôkladne vysušte na vzduchu v tieni. Suché cibule skladujte v plytkých debnách alebo sieťovaných vreciach na chladnom, dobre vetranom mieste. Ideálne podmienky sú medzi 7-13 °C a 50 až 60 % vlhkosti.
kedy zbierať cibuľu
  • Zelená cibuľa: Zelenú cibuľu zberajte, keď sú vrcholy vysoké 15-20 cm a pred vytvorením kvetných stoniek. Zelenú cibuľu môžete skladovať v plastovom vrecku v chladničke až 2 týždne.
  • Hrášok, záhradný: Hrášok na lúskanie zbierajte, keď sú struky pevné a plné, ale skôr, ako začnú žltnúť. Vyskúšajte chuť, či sú sladké. Hrášok by sa mal vylúpať a skonzumovať čoskoro po zbere, pretože jeho kvalita rýchlo klesá. Pri jedlých druhoch so strukmi zberajte skoro a často, keď sú struky úplne predĺžené (asi 8 cm), ale skôr, ako semená dosiahnu viac ako 50 % svojej plnej veľkosti (asi týždeň po odkvitnutí). Okamžite ich umyte a ochlaďte. Nevylúpaný hrášok skladujte v plastovom vrecku v chladničke približne týždeň.
  • Hrach južný: Hrášok južný sa zberá, keď jednotlivé semená v struku začnú napučiavať, ale skôr, ako struky začnú mať svetlú farbu a vyschnú, pretože vtedy je najvhodnejší na lúpanie a konzumáciu. Južný hrach dozrieva približne od 65 do 125 dní. Skúsenosti sú dobrým učiteľom pri určovaní správneho času zberu. Nezrelé struky sa môžu zbierať a lámať do hrnca ako “lusky”. Takto by sa mali používať len najmladšie a najjemnejšie struky. Čerstvé hrachové struky sa veľmi rýchlo kazia a mali by sa rýchlo premiestniť na tienisté miesto a rozložiť, aby sa zabránilo ich znehodnoteniu teplom. Zozbieraný produkt by sa mal rýchlo vylúpnuť a spracovať. Vylúpaný alebo nevylúpaný hrach sa môže skladovať v chladničke niekoľko dní.
  • Paprika, pálivá: Pálivé papriky sa môžu zbierať zelené alebo sa môžu nechať dozrieť a zmeniť farbu na rastline. Celé rastliny sa môžu odtrhnúť a zavesiť tesne pred jesennými mrazmi. Papriky Jalapeno by sa mali zbierať, keď sa plody zmenia na čierno-zelené. Papriky sa môžu skladovať v chladničke 2 až 3 týždne.

Tip: Pri niektorých rastlinách je lepšie použiť nožnice, nožnice alebo nôž na zber ako ručné lámanie stoniek.

Ponuka záhradného náradia
  • Paprika sladká: Zberajte sladkú papriku, keď dosiahne plnú veľkosť, steny plodov sú pevné a papriky sú ešte zelené alebo žlté, alebo ich nechajte ďalej dozrieť, ak ide o červenú alebo oranžovú papriku. Stonky papriky sú krehké. Pri zbere plodov stonky namiesto ťahania odrežte, aby ste sa vyhli lámaniu konárov. Odrody sa po dozretí na rastline zmenia zo zelenej na červenú, žltú alebo čokoládovú. Papriky sa môžu nechať na rastline, aby sa sfarbili; mali by sa však zbierať hneď, ako zmenia farbu na požadovanú. Plne sfarbené papriky sú sladšie ako zelené papriky. Papriky skladujte v plastových vreckách v chladničke 2 až 3 týždne.
  • Zemiaky, írske: Zemiaky sa zberajú po odumretí väčšiny viniča; na vykopávanie sú užitočné vidly s rýľom. Počas zberu s nimi manipulujte čo najšetrnejšie. Pri vykopávaní nepoškodzujte hľuzy a zabráňte dlhému pôsobeniu svetla. Hľuzy nechajte na slnku len tak dlho, aby zemina vyschla a opadla (zvyčajne asi 1 až 2 hodiny). Zemiaky určené na použitie začiatkom leta (“nové zemiaky”) sa môžu kopať od 2 týždňov po odkvitnutí až do odumretia viniča. Skoré zemiaky vykopávajte, keď sú hľuzy dostatočne veľké na konzumáciu. Írske zemiaky sa môžu skladovať na tmavom, vlhkom a dobre vetranom mieste pri teplote 7-15 °C 2 až 4 mesiace.
  • Zemiaky, sladké: Zberajte sladké zemiaky, keď je 30 % z nich väčších ako 9 cm v priemere. Zberajte pred mrazmi, pretože chladné teploty pôdy môžu znížiť kvalitu a skladovateľnosť sladkých zemiakov. Pri zbere je najlepšie odrezať a odstrániť vinič pred vykopávaním. Pri vykopávaní sladkých zemiakov buďte opatrní, pretože sa ľahko poškodia. Vyhnite sa aj hrubému zaobchádzaniu, pretože sa ľahko pomliaždia. Sladké zemiaky by sa mali ošetrovať, aby sa zacelili rany a aby sa časť škrobu v koreňoch premenila na cukor. Optimálne podmienky na sušenie sú vystavenie koreňov na 85 °C a 90 % vlhkosti počas jedného týždňa. Máloktorý domáci záhradkár dokáže zabezpečiť tieto podmienky, preto by mal sladké zemiaky umiestniť na 14 dní do najteplejšej miestnosti v dome (zvyčajne do kuchyne). Pri teplotách nižších ako 21 °C nedôjde k žiadnemu vytvrdnutiu. Po vytvrdnutí skladujte sladké zemiaky na chladnom mieste. Nikdy ich nevystavujte teplotám nižším ako 10 °C a nikdy ich neuchovávajte v chladničke. Pri teplotách nižších ako 10 °C sa sladké zemiaky prejaví ich nepríjemná chuť a môžu zhniť. Sladké zemiaky sa môžu v dobrých podmienkach skladovať viac ako 6 mesiacov.
  • Reďkovky: Rastliny sa vyvíjajú veľmi rýchlo a korene sú pripravené na zber približne za 3 až 4 týždne po vysadení zo semien. Výsadbu často kontrolujte, aby ste zabránili nadmernému dozrievaniu. Okrúhle červené reďkovky by sa mali zbierať skôr, ako dosiahnu priemer jedného centimetra. Väčšie reďkovky sú zvyčajne jadrovité a majú výraznú chuť. Biele reďkovky by sa mali zbierať, kým nedosiahnu priemer asi 2 cm. Reďkovky sa môžu skladovať v chladničke približne 2 týždne.
kedy zbierať reďkovky
  • Tekvica, letná: Pre dosiahnutie optimálnej kvality zberajte, kým sú plody mäkké a majú stále lesklý alebo lesklý vzhľad. Ak sú podmienky na pestovanie priaznivé, zberajte úrodu denne alebo každý druhý deň. Odrody s krivým a rovným krkom zberajte, keď majú plody priemer 4-5 cm. Tekvicu zbierajte, keď sú plody dlhé 18 až 20 centimetrov, a mušľové druhy, keď majú priemer 8-10 cm. Všetky tieto druhy tekvice sa môžu zbierať aj v menších veľkostiach, aby sa zvýšila ich krehkosť. Veľké plody letnej tekvice nenechávajte na rastline, pretože to bráni rastu ďalších plodov. Letné tekvice by sa mali skladovať v plastovom vrecku v chladničke až 1 týždeň.
  • Tekvica, zimná: Zberajte zrelé zimné tekvice, keď majú veľmi tvrdú šupku, ktorá sa nedá prepichnúť nechtom palca. Okrem toho sa čerstvý, svetlý, mladistvý lesk na povrchu mení na matný, suchý povrch. Zbierajte len pevné, zrelé tekvice so sýtooranžovou farbou. Tekvicu žaluďovú zberajte, keď sa miesto, ktoré sa dotýka pôdy, zmení zo svetložltej na oranžovú. Odrežte plody z viniča (netrhajte ich), pričom ponechajte veľkú stopku. Dávajte pozor, aby ste neporanili šupku alebo neodlomili stopku, pretože cez rany môžu napadnúť huby hniloby. Nezbierajte mokré plody, nemanipulujte s nimi a nedovoľte, aby sa zozbierané plody namočili. Po zbere umyte mydlovou vodou, aby ste odstránili povrchové nečistoty. Potom ovocie ponorte do zriedeného roztoku chlóru v množstve 4 čajové lyžičky bielidla na galón vody alebo ho utrite čistou handričkou namočenou v roztoku chlóru. Nechajte uschnúť, ale až do použitia ho neoplachujte. Vyliečte skladovaním pri teplote 200-215 °C a relatívnej vlhkosti 75 až 80 % počas približne 10 dní. Zimnú tekvicu skladujte pri teplote 10-13 °C a relatívnej vlhkosti 50 až 75 % pri dobrom vetraní. Za týchto podmienok môžu tekvice a dyne vydržať 8 týždňov a viac.
  • Paradajky: Väčšina odrôd má tmavočervenú farbu, ale v závislosti od odrody je možné použiť aj mnoho iných farieb. Zberané paradajky by sa mali umiestniť do tieňa. Ak sa zbierajú nezrelé (zelené) plody, neuchovávajte ich v chladničke, pretože sa tým brzdí dozrievanie. Namiesto toho ich nechajte dozrieť pri teplote 21 °C. Na dozrievanie zelených paradajok nie je potrebné svetlo. Zelené paradajky sa môžu skladovať pri teplote 10-21 °C jeden až tri týždne. Zrelé paradajky môžete skladovať pri izbovej teplote alebo v chladničke 4 až 7 dní. Chladenie však môže znížiť chuť a spôsobiť múčnatú štruktúru paradajok.
Ponuka záhradného náradia
  • Repka: Zberajte korene repy, keď dosiahnu veľkosť tenisovej loptičky alebo väčšiu (6 až 7 centimetrov v priemere). Ak sa tieto plodiny ponechajú v zemi počas horúceho počasia, môže sa u nich objaviť žeravosť a veľmi výrazná chuť. Taktiež ich nenechávajte v zemi počas silných mrazov. Korene sa dobre skladujú v plastových vreckách v chladničke alebo v chladnej koreňovej pivnici niekoľko mesiacov.
  • Melón: Existuje niekoľko ukazovateľov zrelosti melóna. Úponok viniča, ktorý je najbližšie k plodu, odumiera a hnedne, keď je pripravený na zber. Aj spodná strana plodu sa zmení z bielej na krémovo žltú. Nakoniec šupka stráca lesk a stáva sa matnou. Melón sa môže skladovať pri izbovej teplote približne týždeň alebo 2 až 3 týždne v chladničke.
  • Sója, jedlá: Sójové bôby sa zbierajú, keď sú struky bacuľaté a úplne naplnené, ale stále jasne zelené. Čas zberu je len niekoľko dní. Jednotlivé struky alebo celé rastliny zbierajte skoro ráno a ihneď po zbere ich schlaďte. Edamame (jedlá sója) sa môže skladovať v plastových vreckách v chladničke až 2 týždne.
  • Špenát: Zbierajte tmavozelené, jemné listy špenátu, ktoré sú dlhé 7-15 cm, a to tak, že pozbierajte alebo nakrájajte jednotlivé listy. Začnite zberom vonkajších listov a mladšie listy zbierajte, keď dosiahnu požadovanú veľkosť. Celé rastliny sa môžu zbierať rezaním tesne nad korunou (rastovým bodom). Ak sú stopky listov príliš veľké a vláknité, odstráňte ich. Špenát opláchnite a osušte pomocou papierových utierok alebo odstredivky na šalát. Špenát skladujte v plastových vreckách v chladničke až 2 týždne.

Prečítajte si aj:

4.9/5 - (7 votes)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.